Wybory
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами
[fot. Nadesłane] fot. Nadesłane

Popularyzacja nauki na Festiwalu Smaku

2018-08-17

Tegoroczny Festiwal Smaku w Grucznie odbył się w dniach 18-19 sierpnia. XIII edycji imprezy towarzyszyła konferencja pt. "Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne". Na miejscu nie zabrakło również popularyzatorskiej drużyny Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Organizatorzy festiwalu, w tym Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu z dr. hab. Jarosławem Dumanowskim, prof. UMK na czele, przygotowali dla uczestników moc atrakcji: oprócz tradycyjnych degustacji znakomitego jedzenia regionalnych wytwórców, były to m.in. konkursy i pokazy (m.in. bartnictwa i wirowania miodu). Jednym z kluczowych punktów programu Festiwalu Smaku w Grucznie była kolejna już konferencja organizowana przez naukowców z Wydziału Nauk Historycznych UMK wraz z Towarzystwem Przyjaciół Dolnej Wisły. W tym roku tematyka spotkania dotyczyła związków pomiędzy kuchnią i historią: kuchni jako przedmiotu historii oraz historii jako inspiracji i punktu odniesienia dla kucharzy.

W seminarium, które odbyło się w zagrodzie olęderskiej w Chrystkowie (Chrystkowo 21) w niedzielę 19 sierpnia 2018 r. wzięli udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, a wśród nich zarówno specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, jak i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych. Zaplanowano dyskusje, prezentacje kulinarne i degustacje. Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole rekonstruowali: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni Hotelu Ostoja Chobienice. Obrady rozpoczęły się o o godz. 10:30. Wydarzenie na FB

W trakcie festiwalu w Grucznie w namiocie przygotowanym przez UMK goście imprezy mogli poznać przepisy dawnej kuchni. Członkowie kół naukowych UMK przybliżyli uczestnikom wiedzę historyczną czerpaną przede wszystkim ze źródeł archeologicznych. Odwiedzający stoisko zapoznali się z rezultatami badań Instytutu Archeologii UMK oraz dowiedzieli się, jaką rolę odgrywają tego rodzaju badania w odtwarzaniu poszczególnych aspektów życia codziennego w średniowieczu.

Swoją reprezentację w Grucznie miał również Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UMK, który przedstawił świat pasożytów grasujący na rodzimych uprawach. Biolodzy opowiedzieli o zwyczajach żywieniowych takich osobników jak: kornik drukarz, stonka ziemniaczana, kwieciak jabłkowiec i wołek zbożowy.