Wybory
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами
Rektor UMK podczas zeszłorocznej edycji obiadu prezydencko-rektorskiego. [fot. Andrzej Romański]

Rektor UMK podczas zeszłorocznej edycji obiadu prezydencko-rektorskiego.

fot. Andrzej Romański

Toruński Festiwal Smaków

2018-03-14

Toruński Festiwal Smaków odbył się 24-25 marca br. pod hasłem "Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej". Uświetnił go tradycyjny obiad prezydencko-rektorski, który przygotowali wspólnie Rektor UMK oraz Prezydent Torunia.

Pomysłodawcą dorocznego wydarzenia jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, działającego przy Wydziale Nauk Historycznych UMK.
Tym razem można było dowiedzieć się co tak naprawdę jest w naszym jedzeniu nowoczesne, a co tradycyjne i jak obecnie są wykorzystywane w kuchni najnowsze techniki i zdobycze nauki. Poza tym kucharze i historycy tradycyjnie przypomnieli zapomniane produkty, dawne smaki i receptury, a zaproszeni goście - mistrzowie kuchni oraz naukowcy opowiedzieli o kulinarnych modach i tradycjach. Jak co roku, dla odwiedzających odbyły się pokazy, konkursy, seria degustacji i spotkań, a także zajęcia dla najmłodszych.

Szczegółowy program

Impreza miała miejsce w Centrum Targowym "Park" przy Szosie Bydgoskiej 3 w Toruniu. Uroczyste otwarcie Festiwalu rozpoczęło się w sobotę 24 kwietnia o godz. 11:00. Obiad prezydencko-rektorski, podczas którego można było degustować potrawy sporządzone przez rektora UMK prof. dr. hab. Andrzeja Tretyna i włodarzy miasta zaplanowano na godz. 13:45 również w sobotę. Wśród innych atrakcji znalazły się np. pokazy kulinarne różnych mistrzów kuchni, m.in Karola Okrasy.

Wstęp na Toruński Festiwal Smaków był wolny.