Dziedzictwo smaku. Polsko-austriackie seminarium gastrozoficzne

10.07.2025 - Toruń

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego
87-100 Toruń, ul. Bojarskiego 1
56 611 37 42


Gastrosophy Centre of the Paris-Lodron University of Salzburg


dr hab. prof UMK Jarosław Dumanowski
e-mail: jd@umk.pl
dr Marta Sikorska
e-mail: m.sikorska@umk.pl


mgr Bartłomiej Karnasiewicz
e-mail: bk@doktorant.umk.pl
telefon: 611 37 42


Seminarium dotyczy austriackiej koncepcji badań nad tzw. gastrozofią i powodów, dla których refleksja nad smakiem stała się ważną. Inicjatywa ta zostanie przedstawiona i porównana z działalnością działalność toruńskiego Centrum Dziedzictwa Kulinarnego W części poświęconej XIX stuleciu pojawi się opowieść o mało znanym, regionalnym bestsellerze kucharskim, który funkcjonował jako praktyczny poradnik dla gospodarstw domowych na pograniczu prusko-polskim, dokumentując jednocześnie przenikanie się języków i smaków. Uwagę francuskiej publiczności do polskich specjałów przybliży wystąpienie analizujące, w jaki sposób potrawy takie jak baba czy sole à la Walewska budowały wizerunek Rzeczpospolitej jako kraju wyrafinowanych smakoszy. Austriacki kontekst wzmocni referat o śladach polskich potraw w wiedeńskich książkach kucharskich i drodze tych receptur od egzotyki do codziennej praktyki. Całość dopełni krótka prezentacja aktualnego stanu polskiego winiarstwa, akcentująca rosnącą liczbę winnic, charakterystyczne odmiany winorośli i ich potencjał eksportowy.

«powrót