Piernik, Kopernik i... Mazurek
2019-04-05
Na spotkanie pod hasłem „Piernik, Kopernik i… Mazurek” zapraszali 5 kwietnia dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych oraz Robert Mazurek – dziennikarz i felietonista.
Wydarzenie rozpoczęło się o godz. 17:00 w Sali Mieszczańskiej Ratusza Staromiejskiego. Zgodnie z zapowiedzią organizatorów spotkanie wypełniły rozmowy o kuchni, winie i polityce.
Wstęp był wolny.
Robert Mazurek – dziennikarz i felietonista RMF FM, „Rzeczpospolitej” i „Dziennika Gazety Prawnej”. Autor felietonów winiarskich („Wina Mazurka”) w „Plusie Minusie”.
Jarosław Dumanowski - profesor UMK, historyk kuchni i wyżywienia, wie wszystko o kuchni nie tylko polskiej, autor wielu książek, ostatnio razem z Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux wydał „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”.