[fot. Andrzej Romański] fot. Andrzej Romański

Festiwal Smaku w Grucznie z konferencją

2017-08-09

Tegoroczny Festiwal Smaku w Grucznie odbył się w dniach 19-20 sierpnia. Towarzyszyła mu konferencja pt. "Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty".

Organizatorzy, m.in. Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu z dr. hab. Jarosławem Dumanowskim, prof. UMK na czele (na zdjęciu), przygotowali dla uczestników Festiwalu moc atrakcji: oprócz tradycyjnych degustacji znakomitego jedzenia regionalnych wytwórców, pokazów, konkursów i zabaw, były to m.in. prezentacje kulinarne prestiżowego Klubu Szefów Kuchni (sobota 19 sierpnia, godz. 12:00, 14:00, 16:00). Posługując się recepturami z historycznych książek kucharskich z Grudziądza i Torunia, przyrządzili oni dania, których później było można skosztować.

Konferencję pt. "Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty" (Local food culture: from history to community development) zaplanowano na niedzielę 20 sierpnia. Miała miejsce w chacie mennonickiej w Chrystkowie. Obrady koncentrowały się wokół tematów związanych z rolą historii, historycznej dokumentacji, wyobrażeń o przeszłości i tradycji  dla rozwoju lokalnej, rzemieślniczej produkcji żywieniowej jako elementu dziedzictwa, więzi społecznej i zrównoważonego rozwoju. Początek wydarzenia o godz. 9:30. Program konferencji.

W trakcie festiwalu w Grucznie w namiocie przygotowanym przez UMK goście imprezy mogli poznać przepisy dawnej kuchni. Członkowie kół naukowych UMK przybliżyli uczestnikom wiedzę historyczną czerpaną przede wszystkim ze źródeł archeologicznych. Odwiedzający stoisko zapoznali się z rezultatami badań Instytutu Archeologii UMK oraz dowiedzieli się, jaką rolę odgrywają tego rodzaju badania w odtwarzaniu poszczególnych aspektów życia codziennego w średniowieczu.

Swoją reprezentację podczas festiwalu miał również Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UMK, który przedstawił świat roślin wykorzystywanych dla celów kulinarnych. Biolodzy opowiedzieli o właściwościach popularnych przypraw i dodatków do dań, takich jak pieprz w czterech kolorach, trawa cytrynowa, słodkie ziele azteckie czy gynostemma zwana zielem długowieczności.

 

Galeria zdjęć

UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie UMK na Festiwalu Smaku w Grucznie