![Rektor UMK prof. Andrzej Tretyn przygotował obiad tym razem z wiceprezydentem Torunia Andrzejem Rakowiczem [fot. Andrzej Romański]](./zdjecia/24653/srednie.jpg)
Rektor UMK prof. Andrzej Tretyn przygotował obiad tym razem z wiceprezydentem Torunia Andrzejem Rakowiczem
fot. Andrzej RomańskiFestiwal Smaków
2017-03-31
Obiad prezydencko-rektorski, podczas którego Wiceprezydent Miasta Torunia i Rektor UMK wspólnie przygotowywali posiłek, uświetnił Toruński Festiwal Smaków 2017. Impreza pod hasłem „Swojskie i obce” odbyła się w dniach 1-2 kwietnia w budynku Targów Toruńskich. Jej pomysłodawcą i organizatorem jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, kierownik Zakładu Historii Nowożytnej.
W programie Festiwalu Smaków znalazły się poza tym targi wyrobów tradycyjnych i regionalnych, liczne prezentacje, degustacje i pokazy kulinarne oraz wykłady, zajęcia dla dzieci, warsztaty i wiele innych atrakcji.
Atrakcją Festiwalu były także konkursy: restauracji z regionu (także połączony z degustacją) oraz na tradycyjne, regionalne dania według przepisów z dawnych książek kucharskich. Imprezę uświetniła także niedzielna opowieść o Slow Foodzie z pokazem kulinarnym słynnego kucharza Tomasza Weltera (trener kulinarnej reprezentacji Wojska Polskiego) i degustacją.
Podczas Festiwalu można było zakupić historyczne książki kucharskie z serii „Monumenta Poloniae Culinaria”, wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (seria liczy już 6 tomów).
Wstęp na Festiwal Smaków był wolny. Początek imprezy, która miała miejsce w siedzibie Targów Toruńskich przy ul. Szosa Bydgoska 3 w sobotę 1 kwietnia o godz. 10:30. Wspomniane przygotowywanie potraw przez wiceprezydenta Andrzeja Rakowicza i rektora prof. Andrzeja Tretyna oraz degustacja tych specjałów odbyła się w sobotę 1 kwietnia (o godz. 12:15).
Festiwal Smaków na Facebooku
Galeria zdjęć