Rektorski obiad na Festiwalu Smaków
2019-04-11
Obiad prezydencko-rektorski, podczas którego prezydent Torunia i Rektor UMK wspólnie przygotowali posiłek, uświetnił Toruński Festiwal Smaków. Pomysłodawcą i organizatorem imprezy, która 13 i 14 kwietnia odbyła się w Centrum Targowym „Park”, jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych.
Tegoroczny festiwal odbywał się pod hasłem „Kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów”, dzięki czemu obok produktów regionalnych, na stoiskach pojawiły się dania kuchni żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarskiej, kaszubskiej i niemieckiej. Wydarzenie to nie tylko okazja do degustacji wyjątkowych potraw, w programie znalazł się także konkurs Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków, wykład Roberta Makłowicza połączony z pokazem kulinarnym oraz warsztaty dla dzieci.
Jedną z głównych atrakcji był obiad, który w festiwalową sobotę o godz. 14:30 przygotowali wspólnie prezydenta Torunia oraz rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika prof. dr hab. Andrzej Tretyn.
Festiwal zagościł pod dachem Centrum Targowego „Park” (ul. Szosa Bydgoska 3)
Jarosław Dumanowski - profesor UMK, historyk kuchni i wyżywienia, kierownik Zakładu Historii Nowożytnej
oraz Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK, wie wszystko o kuchni nie tylko polskiej, autor wielu książek, ostatnio razem z Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux wydał „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”.