Opracowanie nowej technologii otrzymywania betamasła o właściwościach prozdrowotnych
Projekt jest realizowany w ramach Grupy Operacyjnej utworzonej przez POLMLEK Grudziądz Sp. z o.o. (lider), Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, SMOTECH Jacek Smoliński oraz Gospodarstwo Rolne „AGROFARM” Sp. z o.o.
Okres realizacji projektu: 23.11.2023 r. - 31.12.2024 r. (planowany okres realizacji zadań przez UMK 01.02.2024-30.11.2024)
Działanie: Działanie 16 - Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Całkowite dofinansowanie projektu: 5 500 000,00 zł, w tym dofinansowanie z EFRROW: 3 499 650,00 zł
Całkowita wartość projektu dla UMK w Toruniu: 415 156,40 zł, w tym dofinansowanie z EFRROW: 264 164,02 zł.
Opis projektu
Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymywania betamasła, charakteryzującego się podwyższoną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych
oraz lepszą smarownością w porównaniu do masła otrzymywanego tradycyjną metodą.
Grupa Operacyjna realizuje działania projektu w czterech zadaniach:
- Opracowanie metod analizy mikrobiologicznej identyfikacji mikroorganizmów oraz kinetyki starzenia mleka, śmietanki bezwodnego tłuszczu mlecznego
oraz masła z zastosowaniem m.in. techniki laserowej desorpcji/jonizacji próbki wspomaganej matrycą (badania realizowane przez UMK). - Opracowanie metod analizy profili kwasów tłuszczowych za pomocą technik chromatograficznych i spektroskopowych, analiz witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach za pomocą chromatografii cieczowej, badania właściwości reologicznych oraz makrostrukturalnych produktu (badania realizowane przez UMK). - Zakup i instalacja modułów krystalizacji i ekstrakcji CO2 w istniejącej linii technologicznej oraz dobór parametrów ich pracy wraz z kalibracją zgodnie
z uzyskanymi wynikami badań, w tym m.in.: weryfikacja etapu produkcji masła, do którego zostanie zawrócony ekstrakt bezwodnego tłuszczu mlecznego
gwarantujący właściwą teksturę oraz smarowność; dobór warunków pracy krystalizatora w zależności od profilu kwasów tłuszczowych mleka. - Zakup i instalacja rozwiązania cyfrowego u Rolnika – System zarządzania procesem udoju mleka.
W wyniku realizacji projektu zostaną osiągnięte następujące wskaźniki:
- Zostanie opracowane i wdrożone nowe rozwiązanie technologiczne (innowacja procesowa) dot. technologii funkcjonowania AMF oraz otrzymywania
betamasła - 1 szt. - Zostanie opracowany i wdrożony nowy produkt: betamasło (innowacja produktowa) – 1 szt.
- Opracowanie nowych metod identyfikacji mikroorganizmów środowiskowych oraz metod analizy kwasów tłuszczowych (publikacje naukowe).
Koordynator projektu – Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii
dr hab. Paweł Pomastowski, prof. UMK
tel.: 56 665-60-62
e-mail: p.pomastowski@umk.pl
Opiekun projektu w BZFS
Joanna Smolarek pok.: 105
tel.: 56 611-45-91
e-mail: joanna.smolarek@umk.pl