Zarejestruj się Zaloguj się
Informacje o kierunku studiów Informacje o kierunku studiów Informacje o kierunku studiów Informacje o kierunku studiów
Strona główna > Kandydaci > Informacje o kierunku studiów

Informacje o kierunku studiów

Strona główna > Kandydaci > Informacje o kierunku studiów

 Informacje o kierunku studiów

Kierunek: biotechnologia

Czym jest biotechnologia?

Biotechnologia jest interdyscyplinarną i dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki. Kształcenie na tym kierunku jest odpowiedzią na potrzeby innowacyjnej gospodarki, której dynamiczny rozwój ma miejsce w kraju i za granicą. Wychodzi także naprzeciw oczekiwaniom rynku pracy. W opinii Komisji Europejskiej biotechnologia ma kluczowe znaczenie dla konkurencyjności gospodarki, dlatego wykorzystanie potencjału naukowego w tej dziedzinie dla tworzenia nowych produktów i technologii jest jak najbardziej pożądane.


Dlaczego warto studiować biotechnologię na UMK?

Studiując biotechnologię na UMK:

  • uzyskasz stopień licencjata w ramach studiów I i tytuł magistra w ramach studiów II stopnia,
  • uzyskasz wiedzę niezbędną dla pełnego rozumienia procesów biotechnologicznych,
  • uzyskasz przygotowanie praktyczne, umożliwiające stosowanie najnowszych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej,
  • realizując wybrany program dodatkowy (np. biotechnologia medyczna, biotechnologia żywności, agrobiotechnologia, techniki mikroskopowe stosowane w biotechnologii, nowoczesne techniki badawcze w biotechnologii) samodzielnie stworzysz własny profil studiów zgodny z zainteresowaniami i aktualnymi potrzebami rynku pracy,
  • możesz zrealizować indywidualny projekt badawczy,
  • skorzystasz z laboratoriów wyposażonych w nowoczesną aparaturę badawczą, multimedialnych sal wykładowych, pracowni komputerowych oraz zbiorów bibliotecznych,
  • skorzystasz z szerokiej oferty stypendiów naukowych i socjalnych oraz możliwości wynikających z doskonałej organizacji miasteczka akademickiego.

Co po studiach?

Sylwetkę absolwenta kierunku biotechnologia określają wiedza, umiejętności i kompetencje zatem jest on cenionym reprezentantem nowoczesnej dziedziny wiedzy.

Absolwenci znajdują zatrudnienie m.in.:

  • jako specjaliści lub eksperci w instytutach oraz ośrodkach badawczych opracowujących i wdrażających nowoczesne techniki i technologie, zwłaszcza w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, chemicznym, spożywczym oraz w rolnictwie
  • w laboratoriach badawczo-rozwojowych, kontrolnych i diagnostycznych
  • w instytucjach zajmujących się nadzorem i kontrolą jakości środowiska (oczyszczalnie ścieków, kompostownie odpadów)
  • we własnych firmach, gdyż uzyskane umiejętności i kompetencje pozwalają na założenie i prowadzenie takiej działalności
  • w nauce (uczelnie, instytuty badawcze)

Łączy nas coś więcej niż łańcuch DNA

Galeria zdjęć

biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ] biotechnologia [fot. WBiOŚ]