Wybory
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами

Konferencja

"Wydajność roślin i bezpieczeństwo żywności: Gleboznawstwo, mikrobiologia, genetyka rolnicza i jakość żywności"

25.06.2024 - 26.06.2024 - Toruń

www: https://soil-micro.umk.pl/pages/main_page/

Katedra Mikrobiologii
87-100 Toruń, ul. Lwowska 1
(56) 611 25 05


prof. dr hab. Katarzyna Hrynkiewicz
e-mail: hrynk@umk.pl


mgr Klaudia Werner
e-mail: kwerner@umk.pl
telefon: 722-256-192


Celem konferencji jest umożliwienie wymiany wiedzy, poglądów i doświadczeń naukowych w zakresie zrównoważonego wykorzystania gleby i utrzymania mikrobiomu sprzyjającego rozwojowi roślin jako kluczowych czynników dla zachowania tolerancji roślin na niekorzystne warunki środowiskowe i utrzymania ich wysokiej produktywności. Sześć paneli tematycznych będzie szeroko omawiać nowe trendy badawcze w zakresie mikrobiomu roślinnego i wpływu czynników abiotycznych na ich wzrost i rozwój, w pozyskiwaniu roślin bezpiecznych dla zdrowia o zwiększonej wartości odżywczej, wykorzystaniu czynników biokontroli i biofortyfikacji w uprawach roślin oraz potrzebie monitorowania zmian w środowisku glebowym w celu osiągnięcia zrównoważonego zarządzania tym zasobem naturalnym. Konferencja będzie okazją do zaprezentowania światowych i krajowych działań w zakresie doskonalenia najnowszych technologii produkcji żywności, analizy właściwości produktów spożywczych oraz bezpieczeństwa ich wytwarzania, przechowywania i stosowania.

«powrót