Wybory
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами

Konferencja

La douceur des Lumières. Le goût, le plaisir et le bonheur au XVIIIe siècle. Słodycz oświecenia. Smak, przyjemność i szczęście w XVIII wieku

18.04.2024 - 19.04.2024 - Toruń

KATEDRA METODOLOGII, DYDAKTYKI I HISTORII KULTURY
87-100 Toruń, ul. Bojarskiego 1
56 611 37 42


Uniwersytet Bordeaux-Montaigne


dr hab. prof. UMK Agnieszka Wieczorek
e-mail: akraj@umk.pl
prof. Michel Figeac
e-mail: michelfigeac@yahoo.fr
dr hab. prof. UMK Jarosław Dumanowski
e-mail: jd@umk.pl


Bartłomiej Karnasiewicz
e-mail: bk@doktorant.umk.pl
telefon: 792 654 115


Tematyka konferencji dotyczy przewartościowania pojęć estetycznych w epoce oświecenia i akceptacji przyjemności oraz szczęścia jako najważniejszych wartości w życiu człowieka. Kwestie te przedstawimy w ujęciu porównawczym, odnosząc się zwłaszcza do wzorców francuskich oraz ich recepcji i dyskusji nad nimi w Polsce i Europie Środkowej. Wychodząc od słodyczy i jedzenia, przejdziemy do pojęć przyjemności i smaku nie tylko w sensie sensorycznym czy żywieniowym. Kluczowymi terminami będą dla nas pojęcia gustu i stylu. Słodycz to także pewien typ doznań charakteryzujących się łagodnością, synonim przyjemności i wskazanie pewnego jej typu. Słodycz w XVIII w. to także ceniony rys charakteru, przeciwieństwo przemocy i gwałtowności.

«powrót