Wybory
Solidarni z Ukrainą - ми з Вами

Konferencja

Produktywność roślin i bezpieczeństwo pożywienia: nauki o glebie, mikrobiologia, genetyka w rolnictwie i jakość pożywienia

15.09.2021 - 17.09.2021 - Toruń

www: https://soil-micro.umk.pl/pages/Konferencja/

Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych
87-100 Toruń, ul. Lwowska 1
+48 (56) 611 31 82


Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii
Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej


prof. dr. hab. Katarzyna Hrynkiewicz
e-mail: hrynk@umk.pl


dr Dominika Thiem
e-mail: thiem@umk.pl
telefon: +48 (56) 611 31 82


Celem konferencji jest umożliwienie wymiany wiedzy, poglądów oraz doświadczeń naukowych w zakresie zrównoważonego wykorzystania gleb oraz utrzymania korzystnego dla rozwoju roślin mikrobiomu, jako czynników kluczowych dla zachowania tolerancji roślin na niekorzystne warunki środowiskowe oraz utrzymania ich wysokiej produktywności. W obrębie sześciu paneli tematycznych szeroko omówione zostaną nowe trendy badawcze dotyczące mikrobiomu roślin i wpływu czynników abiotycznych na ich wzrost i rozwój, pozyskiwania bezpiecznych dla zdrowia roślin o podwyższonej wartości odżywczej i energetycznej, stosowania czynników biokontroli i biofortyfikacji w uprawach roślin oraz konieczności monitorowania zmian środowiska glebowego w dążeniu do osiągnięcia zrównoważonej gospodarki tym zasobem naturalnym. Konferencja będzie okazją do prezentacji światowych i krajowych działań w zakresie doskonalenia najnowszych technologii wytwarzania żywności, analizy właściwości produktów spożywczych oraz bezpieczeństwa ich produkcji, przechowywania i wykorzystania. W ramach konferencji odbędą się warsztaty dotyczące wykorzystania technik GIS w badaniach środowiskowych i ekologicznych umożliwiających samodzielne wykonywanie analiz przestrzennych za pomocą programu QGIS. Sesja I: Plant-microbial interactions Sesja II: Alternative and sustainable technologies for plant protection Sesja III: Plant lipids engineering for sustainable future Sesja IV: Advances in analysis and technology of food Sesja V:  Different approaches to enhance food security and food safety Sesja VI: Urban soils – Towards to sustainable use and management

«powrót